blokjes

Hoe is het met de Jongerenprijs deelnemers?

‘We bevinden ons op het terrein van de improvisatie’ (Mark Hage)

We schuiven voorlopig nog niet aan tafel bij het Wereldverbeteraarsdiner, daarom leggen we de komende tijd contact met de deelnemers van de Jongerenprijs 2020 om te vragen naar de impact van de corona maatregelen op de activiteiten. We trappen onze zesdelige serie af met de verhalen van Jorn, Mark, Jonathan en Maike.

Brunches afleveren
Jorn is betrokken bij De Leven Utrecht: ‘We organiseerden een alternatieve paasbrunch door bij alle twintigers een heerlijk brunchpakketje af te leveren. Er werd een offline escaperoom gespeeld, gezoomd en er wordt gespeeld met het idee van een drive-in-bioscoop.’ Dat laatste daar worden we natuurlijk nieuwsgierig van!

Podcast
Jonathan Pellegrom is in de afgelopen periode een podcast gestart met daarin de audio van de zeven daagse training die hij bij zijn boek ‘De 5 gewoontes’ heeft ontwikkeld.

Zoom
STEK de organisatie waar Maike bij betrokken is, heeft veertig projecten in de stad Den Haag. Bij elk project moet worden nagedacht hoe en of het doorgang kan hebben. Medewerker Maike vertelt: ‘De School van Barmhartigheid, was net gestart; we hadden de eerste van vier weken net echter de rug. Toen sloten helaas de scholen. Omdat het zo ad hoc was, hebben de docent en ik besloten het project te stoppen voor dit jaar; het draait namelijk allemaal om een ontmoeting met mensen uit kwetsbare doelgroepen, maar een ontmoeting via Zoom is echt anders dan iemand in de ogen kijken. Wie weet dat we met het opengaan van de middelbare scholen weer op een aangepaste manier verder kunnen gaan.’

Improviseren
Mark Hage met project Improv the World: ‘De workshops die net lekker begonnen te lopen en de trainingen die ik al doende aan het ontwikkelen was zijn of afgelast of uitgesteld. Wat nu? In plaats van alles meteen om te gooien in allerlei online varianten, besloot ik in plaats daarvan deze periode te gebruiken voor verdere studie en ontwikkeling van wat ik ten diepste offline wil vormgeven.

Mark schreef een mooie blog, die je kunt lezen op zijn site waarin hij stelt:

‘We bevinden ons op het terrein van improvisatie. Letterlijk is dat wat nu voelt als onbegonnen werk, letterlijk dat: onbegonnen. Je weet even niet meer waar te beginnen, wat te doen, hoe te reageren. Je loopt vast en kunt niet meer terugvallen op een script… Als improvisator train je om dat wat onbegonnen is, onbevangen aan te gaan.’

De deelnemers van de Jongerenprijs 2020 worden door de corona ontwikkelingen uitgedaagd te anticiperen, te innoveren en zich anders te organiseren. Sommige leiders gaan opnieuw naar de tekentafel om dingen te doordenken, anderen passen het aanbod aan, gaan online of zien reikhalzend uit naar de dag dat de middelbare scholen weer opengaan om via anderhalve meter wegen, verder te kunnen reizen. Wij zijn benieuwd naar de andere projecten, jullie ook?