blokjes

Onzekervaardig

Gaat mijn praktijkexamen door?
Komen alle festivals weer terug?
Viert oma haar 95e verjaardag met de hele familie?
Biedt het corona vaccin, ons zekerheid?


Een lockdown pakt veel af en brengt onzekerheid in overvloed. Er is slechts een ding zeker volgens Rutte: ‘De wereld ná de crisis is niet meer hetzelfde als voorheen’. Daar zitten we dan, thuis dat wel.

Componist Merlijn Twaalfhoven stelt dat onze maatschappij schijnzekerheden aan jongeren voorspiegelt o.a. via de media. Hij pleit voor een omdraaien, laat onzekerheid meer toe en je kan zekerheid vinden. Hoe gaan de deelnemers van de Kerk en Wereld Jongerenprijs om met onzekerheid? 

Welk project?
Sophie Mantel geeft aan dat het leven in een onzekere tijd haar niet per se slecht afgaat. Als kunstenaar heeft ze in de basis te kampen met onzekerheid. Hoe kan ik mijn werk zo creëren dat ik verbinding maak met het publiek? Welk project geef ik voorrang Proxèmica of dat wat nu op mijn pad komt? Hoe vind ik financiën? Haar advies: oefen je in onzekervaardig worden en creëer je omstandigheden.

Wat nu?
Lianne van Dis van ‘Lobi You-th’ kreeg van een ondernemer meer financiële zekerheid voor haar project, maar alle shows gingen niet door. Wat nu? Lianne: ‘Agenda’s van artiesten vielen leeg. Veel van hen zijn bereidwillig om mee te werken aan filmpjes. We hebben een database opgericht en bieden jongerenwerkers zo een netwerk van beschikbare artiesten gerelateerd aan de problematiek van jongeren.’

Wanneer verder?
Ook Lambert Dekkers benut de ruimte in agenda’s van artiesten. Ze zijn welwillend om mee te denken met het nieuwe festival: ‘Dreamers world’. Veel van wat onder jongeren al een topic was, krijgt nu mondiaal betekenis. Wat is het effect van niet vliegen op flora en fauna? Wat krijgt voorrang gezondheid of economie? Boeiende aspecten om met jongeren te gaan oppakken tijdens het festival in 2021. Of toch 2022? 

Hoe verder?
De onzekere tijd bracht Marije van den Berg van ‘The Girl Movement’ tot verandering van werken. Ontmoetingen met meiden moeten anders worden ingevuld, met videobellen en Tik Tok challenges. Driewekelijks komt het team bijeen om te bespreken wie welke jongere heeft gesproken en/of gezien. Welke meiden hebben meer zorg nodig? Juist de pandemie zorgt voor een ongekende motivatie in het team. Vriendschappen kennen geen stop ook in de zomer gaan ze door.

Waar verder?
Het team van Lisa den Bruijn van ‘Wij zijn het collectief’ merkt dat zingeving in een nieuw licht is komen te staan. Is corona toeval? Heeft lijden een nieuwe betekenis gekregen door de pandemie? Lisa popelt om vragen als deze te gaan verkennen met studenten om ze antwoorden te bieden uit alle wijsheden die de wereldreligies te bieden hebben. Een onzekere factor is de ruimte, komen ze weer bijeen in de koffiebar of is buiten afspreken op neutraal terrein in deze tijden een beter alternatief? 

Onzekere tijden, ja! Maar ergens hebben alle deelnemers hun slagkracht weten te vinden.
Wordt het zoals voorheen? Zeker niet, iedereen oefent elke dag met de kunst van meer onzekervaardig. En veel van dat oefenen en leren gebeurt met de jongeren.
De mens ná de crisis? Meer onzekervaardig als voorheen.

Marian Timmermans