blokjes

Tijd voor een rondje

Een harde klap en dan stilstaan, veel eerder dan ik dacht. Om dan verdwaasd voor me uit te kijken. Een ding is zeker: ik heb (weer) iets geraakt. Niet weer! Ik stap met lood in mijn schoenen uit de auto om de schade schaapachtig te bekijken. Het paaltje heeft geen schrammetje, mijn auto en ego een deuk. Echt wakker word ik bij het autoschadeherstelbedrijf, want zelfs een kleine deuk, geeft een reusachtige rekening.

Stilstaan
Eerder tot stilstand komen dan de bedoeling is, daar weten een aantal deelnemers van de Kerk en Wereld Jongerenprijs alles van:
 
Jan Verduijn, initiatiefnemer van Op Adem Utrecht kan zijn jonge gasten niet meer uitnodigen voor de maaltijd en voor meditaties. ‘Natuurlijk heb ik overwogen om digitaal te gaan. Maar het druist in tegen mijn principes. Het concept raakt de psyche, het fysieke element, er is een sociaal aspect als groep en we zoeken het spirituele door middel van meditatie. De bedoeling is dat in de community alles terugkomt.’

Online
Ook Prayer Spaces stond op het punt met pilots te starten op scholen.Juliëtte Pol: ‘De kerken waren dicht en de scholen online. Als 24-7 Prayer zijn we afgelopen maanden ons met name gaan richten op het bieden van gebeden die je thuis kan doen. We verspreiden de vormen via sociale media en de site, en we hopen in september weer op school te kunnen beginnen.’  

Socializen
Nelleke Matsinger van The Soulfood Project kon zonder festivals ook geen kant op. Het valt haar op dat jongeren zich verschrikkelijk vervelen. ‘Geen bios of concert. Wij balen echt niet als enige dat er geen event is.’ Nelleke ziet jongeren vijf keer per dag met elkaar zoomen of de hele dag skypen. ‘Zo horen je vrienden op de achtergrond waar jij mee bezig bent. Ze zoeken een andere vorm van socializen.’

Structuur
Leefgemeenschap De Wittenberg die net een nieuwe weg was ingeslagen ontdekte in deze tijd juist de kracht van een woongroep.  Frans Hoogendijk: ‘Waar veel studenten weer thuis gingen wonen, ging de gemeenschap in kleine groepen (als gezinnen) verder. Zo werd het omzien naar elkaar sterker. Een ander aspect dat de bewoners hielp waren de getijdengebeden die via What’sApp werden doorgegeven. Veel viel weg, maar de gebeden gaven structuur aan de dag en de week.

Vitamine S
Zou de uitspraak begin april van hoogleraar sociale psychologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam Paul van Lange dan kloppen?  ‘De meeste mensen gaan de lock down prima overleven, zolang ze voldoende structuur en vitamine S – sociale contacten – krijgen. Mensen zijn immers sociale dieren.’

Instappen
Het is nu 1 juli en er is veel veranderd. Ik mag weer instappen in het leven van jongeren. Hoe is het hen vergaan? Na alle online ontmoetingen, keek ik de jongeren weer in de ogen. Het was enorm waardevol om ze te spreken. Maar toen ik in mijn (weer nette) auto stapte, was ik ontzet. Ik heb diverse malen die avond het moment beleefd alsof ik uitstapte na een flinke klap.

Bram (18) op sombere toon: ‘Studeren werkt gewoon niet thuis. Het lukt mij gewoon niet. Flinke achterstanden en ook na de zomer kan ik nog maar 2 dagen naar school.’
Lieke (17): ’Gewoon les in de klas, in plaats van online, het werkt zoveel beter!’
Ben (23): ‘Studievertraging heb ik niet opgelopen, maar mijn vrienden heb ik niet gezien. Nu voor begin juli heb ik de eerste afspraken staan.’
Maike (25): ‘Ik ben terug van buitenlandstage moeten komen en heb niet kunnen afstuderen. Weet je wat me dit me kost?’

Geef een rondje

De jongeren hebben de corona klap inderdaad overleefd. Gelukkig! Maar je moet een rondje (om) lopen om echt te ontdekken wat de schade is. Eenzaamheid deel je niet. Het lukt niet iedereen om thuis te leren voor die online toets. Studieachterstanden worden verteld met een grap, alsof hun leven er nauwelijks toe doet.

Mijn conclusie is dat de slotfactuur van corona voor heel veel jongeren nog niet kan worden opgemaakt. Maar wij, jongerenliefhebbers, kunnen gelukkig weer een rondje geven, met ze mee oplopen en zo misschien een bijdrage leveren om die reusachtige (onverwachte) rekening te beperken.

Marian Timmermans