blokjes

Zingevingsoffensief

Een pandemie is desastreus. Allereerst voor zij die ernstig ziek worden. Of denk aan degenen die een dierbare moesten verliezen aan corona. En COVID-19 leidt tot veel zorgen op economisch vlak. Het aantal werklozen groeit. Uit cijfers blijkt dat jongeren veel meer stress ervaren en zich in toenemende mate eenzaam voelen. En wat vinden we van de sterke rol van de overheid die reikt tot in ieders privé situatie, zij bepalen of je thuis mag werken of naar kantoor mag gaan?

Kun je met bovenstaande punten bedenken dat een pandemie tegelijkertijd ook bijdraagt aan een ongekend zingevingsoffensief waar projecten wellicht hun voordeel mee kunnen doen?  
 
Alleen samen …
De pandemie heeft een periode ingezet waarbij iedereen kleur moest bekennen: “je leeft niet langer voor jezelf. Je bent onderdeel van een groter geheel.” En dit nieuwe collectieve “geloof” zetten we gelijk om in zichtbare daden. Wat als we ieder keer dat we geen handen schudden markeren als een gebaar: ‘jij zet je in voor de ander, wat mooi dat je meedoet!’  

Elkaar anders vinden
Een ander aspect is dat corona nieuwe en andere verbindingen doet ontstaan. Rose-Mary Werbata van Mind Connected leidt een dansgroep. “Dansen viel weg, maar toch bleven jongeren elkaar opzoeken. Nu om heel andere redenen. Ze informeerden bij elkaar hoe het ging, deden samen spelletjes en puzzels. Zo leer je elkaar op een hele nieuwe manier kennen.” Ontdek je opeens wie er niet tegen zijn verlies kan in de jongerengroep.

Vertragen biedt bewustwording
Het wegvallen van ontmoetingen, gaf Maaike Graafland, van de Poptempel een fris inzicht: “We organiseerden een online Popcafé en merkten dat jongeren veel eerder aanhaakten, dat houden we vast. Met elkaar gingen we online in gesprek over een mogelijke veranderende rol en of betekenis van muziek in deze tijd.” Het meer vertragen maakte dat Maaike muziek intenser beluisterde en ze had meer tijd om zich te verdiepen in de achtergrond van muziek. En natuurlijk mooi om bij je zelf na te gaan welke song voor jou symbool staat voor deze tijd.

Wakker tijdens de dienst  
Kerkleiders maken zich zorgen, hoe moet het met de kerkgangers die de kerkdienst beluisteren met een croissant en koffie vanuit bed of kiezen voor dromenland in plaats van een hoopvolle preek over het beloofde land. Zien we alle kerkgangers wel terug? Renate Japenga van het Interkerkelijk Jongerenplatform is met een groep jonge mensen actief als het gaat om deze vragen. “Eerst kun je niet meer naar de kerk gaan en dan blijkt dat jongeren het niet missen. Wat betekent kerk dan?” Misschien moeten kerkleiders het voorbeeld van Rutte ook hierin volgen en hun jongeren oproepen: “Kom denk mee, geef je ideeën en creativiteit als het gaat om deze crisis.”
 
Koninklijk bevel
Zelfs koning Willem-Alexander deed een zeldzame tv-toespraak en ook hij moedigde Nederlanders aan om van betekenis te zijn: “Het Coronavirus kunnen we niet stoppen maar het eenzaamheidsvirus wel.”
Iris Springvloet moest het project ‘Hoe gaat het écht met je?’ herzien, maar ze gaf op eigen wijze vorm aan “het koningsbevel”. Ze startte een succesvol project onder internationale studenten. Iris: “Ze hadden nauwelijks contacten in Nederland en konden niet meer naar colleges. We koppelden ze aan andere studenten om eenzame gevoelens te verminderen en bezorgden een pakket met wat lekkers, boek en kaartje. Bijna 90 studenten haalden we zo uit hun isolement.” 

Betekenisvol
Het is bijzonder om te zien hoe Rutte en de koning op eigen wijze een nieuwe manier van leven aan ons voorhouden. En eerlijk is eerlijk, ze bereiken een miljoenenpubliek. Rutte, de koning of De Jonge prediken alle drie eeuwenoude opdrachten zoals het bieden van troost, omzien naar de ander en rekening houden met kwetsbaren in een tijd van afstand. Een zingevingsoffensief? Het komt best dichtbij.

Marian Timmermans